Somatizasyon Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

 

Somatizasyon Nedir?

Somatizasyon, kişinin fiziksel olarak bir rahatsızlığı olmadığı halde, sürekli bedensel olarak ağrı, mide bulantısı, baş dönmesi, baş-kemik ağrısı vb. belirtiler yaşaması durumudur. Bu belirtiler sonrasında fiziksel hiçbir problem bulunamazsa, psikolojik etkilerden kaynaklı olduğu söylenebilir. 

 

Somatizasyon Nedenleri?

Özellikle birey kendi psikolojik sürecine yabancıysa, duygularını anlama ve ifade etme konusunda iyi değilse, beden, zihne içinde bulunduğu stres ve kaygıyı yani duygu durumunu fark ettirmek için bu yolu geliştirebilir. Bu durum aslında bir anlamda bedenin kendini koruma mekanizmasıdır ve kişiye bir mesaj içerir. “Dur ve kendinle ilgilen.”

Hepimiz için her zaman her şey yolunda gitmeyebilir, günlük hayatımızda aile içinde ya da iş yerinde problemler yaşayabiliriz. Bu problemlerin bizi nasıl etkilediğini ne hissettirdiğini fark etmediğimiz taktirde somatik belirtiler yaşamamız neredeyse kaçınılmazdır. 

 

Somatizasyon Bozukluğu Nedir?

Somatizasyon bozukluğu kişilerde bulunan stres, kaygı, depresyon gibi psikolojik problemlerin fiziksel belirtiler yoluyla kendini göstermesi durumudur. Bu durum oldukça yoğun ve birey için rahatsızlık verici olabilmektedir. Baş ağrısı, baş dönmesi, kas ağrısı, mide bulanması, halsizlik gibi ciddi problemler, fiziksel muayenede hiçbir hastalıkla açıklanamadığında somatizasyon bozukluğu olarak psikolojik faktörlerle ele alınmaktadır.

 

Somatizasyon Bozukluğu Neler Yapabiliriz?

Somatizasyon bozukluğunu en az ölçüde yaşamak ya da yaşamamak için ilk önemli adım duygularımızı tanımaktır. Kendimize sormamız gereken sorular “ne hissediyorum? / neye ihtiyacım var?” gibi sorulardır. Her duygunun bedende bir yansıması vardır. Bunu fark etmek duygumuzu doğru tanımayı kolaylaştırır. 

Yoğun olarak somatik problemler yaşayan bireyin tedavi şekli büyük ölçüde terapidir. Bilişsel Davranışçı terapi, şema terapisi, İFS, EMDR gibi terapi ekolleri, somatizasyon bozukluğu ile çalışmada oldukça etkilidir. İleti boyutta somatik ağrılar mevcutsa psikiyatri gözleminde ilaç da tedavi şekillerinden biridir.

 

Önceki BlogÇocuklar için Felsefe (P4C) Nedir? P4C Nasıl Uygulanır?
Sonraki BlogDissosiyasyon Nedir? Sebepleri ve Tedavisi

Bostanlı Psikoloji Merkezi

BOSTANLI PSİKOLOJİ MERKEZİ

İzmir Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi, bünyesinde çocuk, ergen, yetişkin ve çift psikoterapi hizmetinin yanında, yetişkin ve çocuk psikodrama grup çalışmaları, Çocuklar için Felsefe (P4C) atölyelerini ve nörogelişimsel yoga çalışmalarını da barındıran çok yönlü bir merkezdir. Tüm çalışmalar alanında uzman kişiler tarafından yürütülmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2024 Bostanlı Psikoloji Merkezi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA

Son Güncelleme Tarihi: 08-11-2024 16:18:12