Saç Koparmak Nedir? Tedavisi?
Saç Koparmak Nedir?
Saç koparmak, bilimsel ismiyle trikotillomani, kişinin kendi saç telini yolma isteğine karşı koyamaması ve hatta çoğu zaman bunu farkında olmadan yapması anlamına gelir. Bu durum bir tür dürtü kontrol bozukluğudur.
Neden Saç Koparırız?
Bu bozukluk, bireylerin stres, kaygı, endişe, sıkıntı gibi zorlayıcı duygusal durumlarla baş etmek için geliştirdikleri bir davranış biçimi olarak görülebilmektedir. Saç kopararak kişi istemsizce geçici bir rahatlama ve tatmin hissi yaşar.
Ailede bu bozukluk varsa bireyde olma ihtimali daha yüksektir. Dopamin ve serotonin hormonlarının dengesizlikleri sonucu da oluşabileceği gözlenmiştir.
Bazen de obsesif kompulsif bozukluk ile görülebilmektedir. Tekrarlayan takıntılı bir davranışla birlikte de saç koparma davranışı görülebilir.
Saç Koparmanın Sonuçları?
En bariz etkisi saç eksikliğidir. Kişinin saçını kopardığı bölge kelleşmeye başlar ve deri hasarı enfeksiyon gibi çeşitli hastalık riskleri artar.
Bununla birlikte psikolojik olarak da kişi kendisini daha özgüvensiz hissedebilir. Suçluluk, utanç, yetersizlik gibi duygu ve inançları tetikleyerek kişiyi depresyon veya anksiyete gibi farklı psikolojik problemlerle de karşılaştırabilir. Kişiler kendilerinde var olan saç koparma davranışını gizlemek için sosyal etkinliklerden uzaklaşmaya başlar ve bu da kişinin hayatını daha işlevsiz bir hale getirebilir.
Saç Koparma Tedavisi
Saç koparma davranışı için BDT (Bilişsel davranışçı terapi) başta olmak üzere birçok terapi yaklaşımı tedavi amaçlı kullanılabilir. Kişinin stres ve kaygıya verdiği bir tepkiyse, işlevsel olan baş etme yolları öğretilebilir. Bununla birlikte hormonal bir problemden kaynaklanma ihtimaline karşı psikiyatri desteği de saç koparma davranışının tedavisinde kullanılabilmektedir.