Regülasyon Nedir? Ne İşimize Yarar?
Regülasyon Nedir?
Regülasyon, en temel anlamıyla “düzenleme” demek. Bizim psikoloji için kullandığımız anlam ise; duygusal ve zihinsel süreçlerimizi kontrol etme, dengeleme anlamına gelir. Yani regüle etmek demek, kendimizi ve duygularımızı dengelemek demektir.
Burada amaç beynimizin prefrontal korteks adı verilen ve akılcılık ve mantıktan sorumlu kısmı aktive ederek ani duygusal ve dürtüsel tepkilerimizi düzenlemeye çalışmaktır.
Regülasyon Ne İşimize Yarar?
Şöyle bir örnek verebiliriz, bisiklet ile yolda gidiyorsunuz diyelim hem yola bakmanız hem nereye nereden gideceğinizi düşünmeniz hem de hızınızı yolun durumuna göre ayarlamanız gerekiyor. İşte regülasyon hem hızınızı hem de rotanızı aynı anda ayarlama becerisidir.
Ani duygusal dalgalanmalar karşısında kendi tepkilerimizi ve hızımızı ayarlama becerisini yönetebilmek, günlük hayatın getirdiği kaygı ve stresle daha kolay baş edebilmemizi sağlar. Önemli bir sınav ya da sunum öncesi kendimizi daha kolay rahatlatmak, yoğun kaygıya kapılmadan hareket etmeye çalışmak ya da öfke anında dürtüsel bir tepki vermeden önce kendimizi regüle etmek oldukça önemli bir beceridir. Duygusal direksiyonumuz da bizim elimizde, regülasyon da bir yerlere çarpmadan yolda gitmemiz için gerekli olan bir beceridir.
Regüle Etmek Nasıl Sağlanır?
Regülasyon teknikleri çeşitlidir ve deneyip sizin için hangisinin işe yarar olduğunu bulmanız gerekir. Bu da sabır ve özveri gerektirir. Deneyebileceğiniz regülasyon tekniklerinden bazıları şu şekilde;
- Derin ve uzun nefesler alıp vermek beyindeki stresi azaltır. Basit ama güçlü bir tekniktir ve panik modunu sakinleştirmeye yarar.
- Düşünceyi reframe etmek (dönüştürmek), yani olumsuz düşüncenin yerini olumluyla değiştirmek oldukça etkilidir.
- Fiziksel hareket duygusal regülasyonu kolaylaştırır. Spor, yürüyüş, bisiklet, yüzme vb. gibi hareket odaklı aktiviteler duygu düzenleyeme yardımcıdır ve mutluluk hormonu salgılatır.
- Yoğun duygusal anda ara vermek, uzaklaşmak, içsel olarak toparlanmaya yardımcı olur. Tepki vermeden önce karar vermemizi kolaylaştırır.
Not: Kişi en iyi kendisini regüle eder. Çevremizden bizi sakinleştirmeleri ve dengelemeleri gibi bir beklentimiz olursa her zaman her koşulda yapılamayacağı için ilişkide problem yaratır. Üstelik böyle bir konuda dışa bağlı olmak sağlıklı değildir. Kendi regülasyon becerimizi kendimiz oluşturmalıyız.
Bir süre sonra regülasyonun parmak izi gibi biricik olduğunu görürüz. Nasıl rahatladığını kişi en iyi kendisi bilir, çevreye ve kendimize zarar vermeden ve yıpratmadan kendi içimizde bunu yapabilmemiz mümkün. Her yaşta regülasyon becerimizi geliştirebiliriz. Kendi içsel direksiyonumuza geçip dengeyi sağlamak bizim elimizde.