Narsist Kişilik Bozukluğu Nedir? Narsist Bozukluğu Belirtileri
Narsist Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Bazı kişilerde bu özellikler daha belirgindir; Yüksek düzeyde öz saygı (aslında kırılganlık belirtisi), kendine karşı hayranlık, çok özel ve önemli görme, ufak bir eleştiri ya da reddedilmede büyük duygusal tepkiler, empatide zorluk, bencil ve anlayışsız tavırlar, başarı- güç ve statüye yüksek derecede önem verme, yüksek standartlar ve ben merkezci bir tutum gibi belirtiler hakimdir.
Narsist Kişilik Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Sebeplerine baktığımızda genellikle yetiştirme tarzı karşımıza çıkar. Ebeveynin aşırı derecede eleştirel ve mükemmeliyetçi yetiştirmesi yani sevginin ve övgünün koşullu olarak verilmesi veya diğer uç olarak sınırların olmadığı ya da aşırı esnek olduğu bir yetiştirme tarzı narsizm oluşumunda etkilidir. Bununla birlikte birey yetişkinlik döneminde narsist özellikleri bilinçdışı şekilde sergilemeye başlar.
Narsist Kişiler Psikolojik Destek Alabilir Mi?
Narsist kişilerin kendi hayatlarında bunu fark edip destek talep etmesi her zaman mümkün olmayabilir. Narsist kişilik bozukluğu yanında farklı problemlerle birlikte görünebilir, kaygı bozukluğu, depresyon, ilişki problemleri vb. gibi sebeplerle desteğe başvurmaları daha olasıdır. Bu gibi durumlarda terapideki destekleyici terapötik iletişim sayesinde farklı davranış örüntülerini fark eder hale gelebilir.
Narsist Kişiyle Birlikte Yaşarken
Hayatımızın belli dönemlerinde narsist özelliklere sahip bireylerle karşılaşabiliriz, o ya da bu sebeplerle uzun süreli olarak birlikte yaşamayı seçebiliriz, bu da bizim için zaman zaman tetikleyici olabilir. Bu gibi durumlarda ancak kendi davranışlarımızdan sorumlu olduğumuzu hatırlamak ve buna odaklanmak oldukça önem taşımaktadır. Ne kadar kendimizi tanırsak, çevremizdeki insanlarla sınırımızı ona göre ayarlamak daha kolaylaşır ve sağlıklı ilişkiler yürütebilir hale geliriz.
Narsist birey birlikte yaşaması imkansız kişi değildir. Hepimiz zaman zaman farklı davranış örüntüleri gösterebiliriz, bu her zaman bilinçli olarak karar verdiğimiz bir şey olmaz. Bu sebeple önce kendimizi tanıma yolunda adım atıp sorasında ilişkide olduğumuz kişilerle sağlıklı sınırlar içerisinde iletişim kurmamız oldukça mümkün.
Narsizm Nedir?
Narsizm günümüzde en popüler ve üzerine en çok konuşulan, yazılan psikolojik problemlerden biridir. İsmini Yunan mitolojisindeki Narcissus’tan alan narsizm, en basit tabiriyle kendine aşırı hayranlık duyma ve başkalarından üstün olduğuna inanma anlamına gelir.
Bu tabir bu kadar basit olsa da günlük hayatımızda insanlarla karşılaştığımızda bu kadar açık ve net şekilde belli olmaz. Narsizm aslında bir spektrumda değerlendirilir. Hepimiz narsizm sayı doğrusunda bir yerlerdeyiz, çünkü insanın sağlıklı sınırlar içerisinde kendisine bilinçli şekilde değer vermesi ve buna göre yaşam olaylarında kararlar alması son derece normaldir.