Mindfulness (Bilinçli Farkındalık)

 

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir?

Mindfulness, Türkçeye “bilinçli farkındalık” olarak çevrilebilen bir kelimedir. Kişinin o andaki deneyiminin farkında olması ve yargılamadan şefkatle izleyebilmesidir. Aslında burada önemli olan iyi hissetmek değil, hissetme eylemini iyi yapmaktır. Geçmiş ya da geleceğe değil, şimdiki ana odaklanmayı teşvik eder. Zihni otomatik düşüncele ve olumsuz inançlardan ayırarak, mevcut olanı olduğu gibi görmesini sağlamayı amaçlar.

 

Mindfulness Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Kökleri binlerce yıl öncesine, doğu felsefesine dayanır. Özellikle Budist geleneklerden gelir. Modern psikoloji bilimine girişi 20. Yüzyılda Jon Kabat-Zinn’in geliştirdiği Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programıyla olmuştur.

 

Mindfulness Günümüz Psikolojinde Nasıl Kullanılır?

Günümüzde kullanılan mindfulness temelli yaklaşımlar, zihinsel sağlık sorunu yaşayan bireylerin terapi süreçlerinde kullanılabilmektedir. Özellikle stresle başa çıkmada, anksiyete ve depresyon tedavisinde, duyguların düzenlenmesinde ve bilişsel esneklik sağlanması gereken durumlarda uygulanabilmektedir.

Bireylerin zorlayıcı duyguları fark etmesi, kabullenmesi ve davranışsal olarak hayatına etkilerini fark edip kontrol edebilmesi için mindfulness etkili bir yoldur. Mindfulness çalışmaları Özellikle dikkat ve odaklanma becerisinin gelişiminde kişilere oldukça destek sağlar. Böylece kişinin verimliliği artırır ve hayat kalitesini yükseltir.

 

Mindfulness ve Farkındalık Arasındaki Farklar Nelerdir?

En basitinden; mindfulness bir uygulama ve tekniktir. Kişinin şu anki deneyimine, düşüncelerine, bedenine odaklanması ve bu odaklanmayı yargılamadan şefkatle yapabilmesidir. Genellikle meditasyon pratikleri ve belirli egzersizler gereklidir. Zihinsel sağlığı iyileştirme gibi bir amacı vardır.

Farkındalık ise; kişinin içsel ve dışsal çevresindeki olayların farkına varmasıdır. Bir anda meydana gelebilir ve özel bir teknik gerektirmez. Mindfulnessa göre daha geniş kapsamlıdır. Bir başkasına ait duyguyu veya olayı da fark etmeyi içerir.

 

Önceki BlogÇocuklar için Felsefe (P4C) Nedir? P4C Nasıl Uygulanır?
Sonraki BlogÇocuklarda Okul Fobisi (Okul Reddi)

Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi

BOSTANLI PSİKOLOJİ ve PSİKODRAMA MERKEZİ

İzmir Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi, bünyesinde çocuk, ergen, yetişkin ve çift psikoterapi hizmetinin yanında, yetişkin ve çocuk psikodrama grup çalışmaları, Çocuklar için Felsefe (P4C) atölyelerini ve nörogelişimsel yoga çalışmalarını da barındıran çok yönlü bir merkezdir. Tüm çalışmalar alanında uzman kişiler tarafından yürütülmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA

Son Güncelleme Tarihi: 09-04-2024 10:09:30