Kardeş Kıskançlığı

 

Kardeş Kıskançlığı Nedir?

Kardeş kıskançlığı, adı üzerinde, bir çocuğun kardeşine karşı duyduğu kıskançlık ve rekabet duygusudur. Genellikle 2-6 yaş arası çocuklarda yeni doğan kardeşe karşı hissedildiği gözlenmektedir.

Burada çocuklar için en zorlanılan durum, ebeveynin ve sosyal çevrenin var olan ilgisinin yeni gelen kardeşle paylaşılmasıdır. Çocuk, ilgi ve sevginin kendisine daha az gösterildiği gibi bir düşünceye kapılabilmektedir.

 

Kardeş Kıskançlığı Nedenleri

Ailenin çocuklar arasında karşılaştırma yapması da bu duruma sebep olabilmektedir. Her çocuk arasında bireysel farklılıklar vardır ve olacaktır. Mizaç olarak daha hassas çocuklar kardeş kıskançlığına daha yatkın olabilirler.

Ailenin çocuklar arasında adil olmayan davranışları da kıskançlığa yol açabilmektedir. Ebeveyn, sınır koyma konusunda da her çocuk için adil ve tutarlı olmalıdır.

 

Kardeş Kıskançlığı Durumunda Öneriler

  • Ebeveynler çocuklarına adil davranmalı ve eşit derecede ilgi göstermeli. Bireysel farklılıkları hesaba katarak açık iletişim kurmalı
  • Her çocukla bireysel zaman geçirilmeye özen gösterilmeli. Her birinin ilgi alanlarıyla ilgili aktiviteler aynı şekilde değerlendirilmeli.
  • Çocuklar arasında hangi konuda olursa olsun kıyaslama yapmaktan kaçınılmalı. Ayrı ayrı olumlu özellikleri üzerinde durulmalı ve bu özellikler beslenmeli.
  • Aileler çocuklarının duygusal ihtiyaçlarına duyarlı olmalı, onları destekleyecek ortam hazırlamalı. Duygusal değişikliklerini fark etmek ve bunu çocuğa yansıtmak, anlaşıldığı hissini çocuğa vereceği için, onun zor duygularla baş etmesi kolaylaştırılmış olur.
  • Tüm bunlara geniş aile tarafından da dikkat edilmesi sağlanmalı. Varsa anneanne, babaanne, dede, teyze vb. gibi aile yakınları da çocuklarla iletişimde tüm bunlar konusunda hassas olmalı.

 

Kardeş Kıskançlığını Artıracak Nedenler

Bunun yanında yeni doğan bebek sonrası, büyük olan çocuğa abi / abla (yani bakım veren) rolü verilmemeli, onun da bir çocuk olduğu unutulmamalı. “Sen abi / abla oldun, böyle şeyler yapılmaz / zıplanmaz / koşulmaz” gibi cümleler, çocukta kıskançlığı artıracak durumlardır.

Unutmayalım ki yeni bir kardeş dünyaya getirmek anne babanın kararıdır, bu sorumluluk bir çocuğa verilemez. 

 

Önceki BlogÇocuklar için Felsefe (P4C) Nedir? P4C Nasıl Uygulanır?
Sonraki BlogÇocuklarda Ağlama Nöbeti ve Öfke Nöbeti

Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi

BOSTANLI PSİKOLOJİ ve PSİKODRAMA MERKEZİ

İzmir Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi, bünyesinde çocuk, ergen, yetişkin ve çift psikoterapi hizmetinin yanında, yetişkin ve çocuk psikodrama grup çalışmaları, Çocuklar için Felsefe (P4C) atölyelerini ve nörogelişimsel yoga çalışmalarını da barındıran çok yönlü bir merkezdir. Tüm çalışmalar alanında uzman kişiler tarafından yürütülmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA

Son Güncelleme Tarihi: 09-04-2024 10:09:30