Hipokondriyazis Nedir? Neden Oluşur?

 

Hipokondriyazis Nedir?

Hipokondriyazis hastalık hastalığı olarak tanımladığımız bir rahatsızlık türüdür. Bir kişinin ciddi bir sağlık sorununa sahip olduğuna inanması, en ufak fiziksel veya somatik semptomu büyük bir hastalıkla ilişkilendirerek kaygıya kapılması, tabiri caizse doktor doktor gezmesi ve kendisinde olduğuna inandığı rahatsızlığa sahip olmadığını öğrenmesine rağmen bu inanca devam etmesi durumudur.

Tüm semptomlara sahip kişiyi hipokondriyak olarak adlandırılıyoruz.

 

Hipokondriyazis Belirtileri

  • Sağlık ile ilgili sürekli bir kaygı, “hasta olacağım” endişesi,
  • Çok sık doktora gitme, doktorun söylediklerinden tatmin olmama ve teşhislere güvenmeme,
  • Aşırı beden taraması yapmak, vücudunu çok sık incelemek, sıklıkla tansiyon ölçmek veya nabız saymak, internette belirtilere göre hastalık araştırmaları,
  • Doktorun “sağlıklısın” demesinden sonra bile rahatlamanın olmaması, bir süre sonra başka bir hastalığa odaklanma şeklinde sayılabilir.

 

Hipokondriyazis Neden Oluşur?

Hipokondriyazisin kişiden kişiye göre değişen birçok farklı oluşum sebebi olabilir. Çok genel bir şekilde inceleyecek olursak bu kişilerin çoğunda geçmişlerinde kendilerinde ya da yakın çevrelerinde yoğun ve zorlu bir hastalık süreci geçiren veya böyle sancılı bir süreçten sonra vefat eden kişilerin olmuş olması ve buna yakından tanık olmalarının yarattığı tetiklenme diyebiliriz. Genelde kişilerin çevrelerindeki bu tarz hikayelere karşı algıları çok açıktır ve bunları örnek alarak kendileriyle ilgili kehanet oluşturma eğilimine girerler.

Hipokondriyak kişilerin büyük bir kısmında anksiyete bozukluğu mevcuttur ve bunun bir kolu olarak hastalık hastalığı gelişmiş olabilir. Günümüzde internetten her türlü bilgiye ulaşmanın kolaylaşması kişilerdeki sağlık anksiyetesini tetikleyen önemli bir faktördür. Hangi bilginin doğru hangisinin yanlış olduğunu belirlemek git gide zorlaşmakta.

 

Hipokondriyazis ile Nasıl Baş Edilebilir?

Kaygı bozukluğunun bir uzantısı olarak karşımıza çıkabilen hipokondriyazis kişilerin bireysel profesyonel bir destek almaları en sağlıklısıdır. Bunu bireysel olarak fark edip önlem almak isteyen kişiler için ise ilk adım Google üzerinden hastalık aramalarını bırakmaktır. Kendinizde bir semptom fark ediyor iseniz bile internetten araştırma yapmadan önce bir doktora danışmak ve onun bilgi birikimine güvenmek gerekmektedir. 

Bu aşamada kendi kendinize telkinlerde bulunmayı deneyebilirsiniz; “bu senin kaygının bir oyunu, bu düşüncen gerçek değil, şu an güvendesin ve iyisin” gibi cümleleri kullanabilirsiniz. Sağlık takıntısıyla ilgili bir atak geldiğinde zihnin dikkatini dağıtmaya çalışabilirsiniz; yürüyüşe çıkmak, kitap okumak, farklı bir şey izlemek gibi.

 

Hipokondriyak Kimdir?

Hipokondriyak kişi, tabiri caizse Google’da kendi semptomları üzerinden kendine hastalık seçmekte ustalaşmış kişidir. Çok sık acile ya da polikliniğe gidip, “şuramda ağrı hissediyorum, kanser mi oldum acaba” gibi soruları olan, yapılan tüm tetkik ve incelemelere rağmen tatmin olmayan kişidir.

 

Önceki BlogÇocuklar için Felsefe (P4C) Nedir? P4C Nasıl Uygulanır?

Bostanlı Psikoloji Merkezi

BOSTANLI PSİKOLOJİ MERKEZİ

İzmir Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi, bünyesinde çocuk, ergen, yetişkin ve çift psikoterapi hizmetinin yanında, yetişkin ve çocuk psikodrama grup çalışmaları, Çocuklar için Felsefe (P4C) atölyelerini ve nörogelişimsel yoga çalışmalarını da barındıran çok yönlü bir merkezdir. Tüm çalışmalar alanında uzman kişiler tarafından yürütülmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2024 Bostanlı Psikoloji Merkezi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA

Son Güncelleme Tarihi: 08-11-2024 16:18:12