Fibromiyalji Hastalığında Psikolojinin Etkisi
Fibromiyalji Hastalığı Nedir?
Fibromiyalji; yorgunluk ve belli noktalarda kas ağrısı olarak kendini gösteren kronik bir eklem rahatsızlığıdır. Burada böyle bir kas hastalığından bahsetmemizin sebebi, fibromiyaljinin ortaya çıkış nedeninin net olarak bilinemiyor olması ve yapılan çalışmalarda çevresel, genetik ve psikolojik etkiler üzerinde duruluyor olmasıdır.
Fibromiyalji Hastalığı Belirtileri
Fibromiyaljinin belirtileri genel olarak; yaygın ağrı, gün boyu süren yorgunluk, uykuda sorunlar, konsantrasyon-bellek-dikkat ile ilgili bilişsel sorunlar, baş ağrıları, sindirim sorunları ve depresyondur. Tüm bu belirtiler kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz etkilemekte ve günlük yaşam aktivitelerini kısıtlamaktadır. Bu rahatsızlığın dünya geneline baktığımızda kadınlarda daha yaygın olduğu gözlenmiştir.
Fibromiyalji Hastalığı Tedavisi
Fibromiyalji rahatsızlığının neden kaynaklı olduğu net olarak bilinemediği için, tedavisine yönelik de kesin bir yaklaşım yoktur. Biyolojik, psikolojik ve sosyal mekanizmaların bir arada rol oynadığı bir yaklaşım benimsenerek ortaya koyulan tedavi yaklaşımlarında, bu hastalığa yakalananların hastalık belirtilerin iyileşmeler olduğu gözlenmiştir.
Bahsedilen bu biyopsikososyal model fibromiyaljinin; travmatik yaşam deneyimleri, psikolojik stres, somatizasyon gibi durumlardan tetiklendiğini öne sürer. Bu hastalığa sahip kişilerde de depresif ruh hali, anksiyete, uyku bozuklukları gibi olguların bulunduğu ve bunların hastalığa yatkın hale getirdiği iddia edilir. Birçok hastada fibromiyaljinin, travmatik bir yaşam olayından sonra ortaya çıktığı gözlenmiştir.
Fibromiyalji hastalarının kişilik profilleri ve mizaç özelliklerine bakıldığında ise, sürekli kaygı, histeri, sosyotropi, içe dönük öfke düzeylerinin sağlıklı bireylere göre daha yüksek olduğu dikkat çekmektedir.
Fibromiyalji Hastalığında Psikolojik Etkenler
Bu model doğrultusunda fibromiyalji hastalığına sahip kişilere uygulanan psikolojik destek ve terapinin iyileştirici etkisi olduğu görülmüştür. Psikolojik destek, aynı zamanda kişilerin hastalığı ile baş etmesine yardımcı olması açısından da oldukça önemlidir.
Çünkü fibromiyaljide uyku sorunları, fiziksel aktivitelere karşı ağrıyı artırır şüphesiyle oluşan korku ve kaygı gibi durumlar gözlenebilmekte ve kişiler yaşamlarını devam ettirme yönünde aradıkları motivasyonu bulamayabilmektedir. Düzenli terapi ile kişiler geçmiş yaşam olaylarını ve travmalarını inceleyip iyileştirme yoluna giderek hastalıklarında belli düzeyde iyileşme gözleyebilmekteler.