Çocuklarda Oryantasyon Süreci Nedir? Yaklaşım Nasıl Olmalı?
Çocuklarda Oryantasyon Süreci Nedir?
Oryantasyon süreci dediğimizde akla ilk gelen, eğitim öğretim süreci başlamadan önce, çocukların sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle okulu tanıma, ısınma aşamasıdır. Aslında süreç tamamen bundan ibaret değildir. Her çocuğun oryantasyon sürecinin birbirinden farklı ilerliyor olması sebebiyle sonlanma vakti de birbirinden farklıdır. Bazen bir günlük bir süreç yeterken bazen bu durum haftalar sürebilir.
Oryantasyon Döneminde Amaç Nedir?
Çocuğun kaygısının azalmasını sağlayarak yeni ortamlara ve insanlara adaptasyonunu kolaylaştırmaktır. Bu süreçte çocuğun ihtiyaç duyduğu hızı belirlemek için kademeli olarak geçişin sağlanması en etkili yollardan biridir. Bakım verenlerin, öğretmenlerin ve çocuğun tüm bu çevreyle kurduğu ilişkinin bu süreçte önemli bir etkisi vardır. Yeni bir ortama girerken olumlu bir başlangıç yapmak, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da o ortamdan alması gereken her türlü verimi artırıcı bir etkiye sahiptir.
Oryantasyon Sürecinde Ebeveyn Yaklaşımı Nasıl Olmalı?
- Ebeveynin okulu güvenli bulduğunu, öğretmenine güvendiğini çocuğuna yansıtması kıymetlidir. Bu sebeple ebeveynin kaygısını çocuğunun yanında yansıtıyor olması çocuğun ebeveynden ayrılıp sınıfa geçmesini zorlaştırabilir.
- Zorlamak, sınıfa girmesi için ısrarcı olmak, vedalaşma gerçekleşmeden okuldan ayrılmak güven duygusunu zedeleyecektir. Üzüntüsünü, kaygısını ebeveyninin anladığını fark etmesi en büyük ihtiyaçlarından biridir.
- Çocuğun diğer çocuklarla ebeveyn tarafından kıyaslanmaması çok önemlidir. “Bak arkadaşın ağlamıyor. Bak o içeriye giriyor, sen neden ağlıyorsun?” şeklinde yargılayıcı cümleler oryantasyon sürecinde dirençle karşılaşmak dışında hiçbir işlevi olmayacak olan, süreci zorlaştıracak yaklaşımlardandır.
- Ebeveynin güven inşa etmesi, çocuğunun duygusuna yönelik yansıtmayı gerçekleştiriyor olması, kademeli ayrışma yoluyla birlikte oryantasyon sürecinde hem ebeveyne hem de çocuğa büyük bir destek sağlayacaktır.