Çocuklarda Okul Fobisi (Okul Reddi)

 

Okul Fobisi / Okul Reddi Nedir?

Toplum arasında okul fobisi olarak adlandırılan, çocuğun okula gitmek istememesi, ebeveynin yanında kalma isteği, okul başlığı açıldığında bedensel semptomlarla (baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı vb.) evde durmakta ısrarcı olması, zaman zaman bu duruma yönelik öfke duygusunu yansıtması ve ağlamaların da eşlik edebildiği süreç okula gitmeyi reddetme olarak adlandırılır.

  

Okul Fobisinin Temelinde Ne Yatar?

Sözü geçen davranışsal tepkilerin temelinde özgüven eksikliği, öğrenme süreçlerinde zorlanma, sosyal beceride zorlanma, başarı odaklı bir kaygı, ayrılma kaygısı gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu durum oryantasyon sürecinden farklıdır. Bu zorlanmalar ebeveyn stilinden veya çocuğun mizaç özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir fakat sebebi ne olursa olsun bu aşamada bu sorunun farkında olup kabullenip çözüm arayışına girilmelidir. Bu aşamada bakım veren kişilerin tutarlı hareket etmeleri önemlidir.

 

Okul Reddi Durumunda Ebeveynler Ne Yapmalı?

  • Okula gitmeyi reddetme süreci söz konusu olduğunda uzman desteği almak,
  • Sürece bütüncül bakış açsısıyla yaklaşıp temeldeki zorlanmayı çözümlemek,
  • Bu süreçte okul, ebeveyn, uzman üçgeninde çocuğu desteklemek.

Bu aşamada çocuğu zorlayan, hırpalayan, eleştiren ve yargılayan bir taraftan yaklaşmak çocuğa ve çocuğunuzla kurduğunuz ilişkiye zarar veren bir yaklaşım olacaktır. Olabildiğince anlayışlı ve çocuğun ihtiyaç duyduğu tempoda bu süreci atlatmak en sağlıklı yoldur. 

 

Önceki BlogÇocuklar için Felsefe (P4C) Nedir? P4C Nasıl Uygulanır?
Sonraki BlogÇocuklarda Oryantasyon Süreci Nedir? Yaklaşım Nasıl Olmalı?

Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi

BOSTANLI PSİKOLOJİ ve PSİKODRAMA MERKEZİ

İzmir Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi, bünyesinde çocuk, ergen, yetişkin ve çift psikoterapi hizmetinin yanında, yetişkin ve çocuk psikodrama grup çalışmaları, Çocuklar için Felsefe (P4C) atölyelerini ve nörogelişimsel yoga çalışmalarını da barındıran çok yönlü bir merkezdir. Tüm çalışmalar alanında uzman kişiler tarafından yürütülmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2023 Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA

Son Güncelleme Tarihi: 09-04-2024 10:09:30