Boşanmanın Çocuklara Etkisi

 

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Boşanmak, günümüzde çiftler arasında görülebilen bir yaşam olayıdır. İki tarafın birbiriyle anlaşamadığını fark edip ayrılma yolunu seçmesi, ilişkilerin doğalında olabilen normal bir davranış şeklidir. Bu gibi durumlarda eğer çiftin çocuğu / çocukları varsa, boşanma durumu çiftler için daha karmaşık olabilmekte ve ebeveynlerde suçluluğa yol açabilmektedir.

Çocuklar için ebeveynlerinin boşanması, duygu, düşünce ve davranışta bazı değişikliklerine yol açabilmektedir. Ama bu durum çocuğun yaş, cinsiyet, çiftin evli olduğu dönemde evdeki genel atmosfer ve ebeveynleriyle kurduğu ilişki gibi birçok değişkene bağlı olarak şekillenmektedir. Boşanma, çocuklar için her zaman bir travma değildir.

 

Boşanma Durumunda Çocukla ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Boşanma kararı çocuğa açıklanırken onun yaşına uygun cümleler seçilmeli, basit ve net şekilde açıklanmalı ve karmaşık detaylara girilmemeli. 
  • Çiftler bu kararı açıklarken birbirlerini suçlayıcı dil kullanmamalı. 
  • Ebeveynlerin eş olarak görevleri sonlansa da anne baba olarak hala sorumluluklarının olduğu unutulmamalı. 
  • Çocuk, çiftler tarafından boşanmanın nesnesi haline getirilmemeli ve anne ya da baba birbirlerini çocuk üzerinden cezalandırma yoluna gitmemeli. (Çocuğu göstermeme, çocuğun diğeriyle ilişkisini kesme vb.)
  • Ebeveynler çocukla, birbirleri hakkında olumlu cümleler kurmalı ve onun sorularına kısa, net ve anlaşılır cevaplar vermeye hazır olunmalı.
  • Bu kararın çocuğun hayatında neleri etkileyeceği, neleri etkilemeyeceği açıkça belirtilmeli ve gelecekle ilgili nelerin değişeceği net olarak söylenmeli. (Ev veya odası değişecek mi, taşınacak mı, baba nerde yaşayacak, anne nerede yaşayacak, ne sıklıkla görüşebilecekler, nasıl iletişim kuracaklar, rutinlerde nasıl değişiklik olacak, okulu değişecek mi vb.)
  • Boşanma süreci sonrası çocuğa duygusal destek vermek de oldukça önemlidir. Anlamlandırmakta zorluk yaşayabilir, karmaşık duygular hissedebilir. 
  • Profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Çocukların duygu dünyası çok daha geniş ve karmaşık olabilmektedir. Normalin dışında davranışları yoğun olarak gözlemlendiğinde psikolojik destek alınmalı.

 

Boşanma Sonrası Çocuk Psikolojisi

Her çocuğun boşanmaya vereceği tepki birbirinden farklıdır. En önemlisi, çocuğun sağlıklı ve huzurlu bir ortamda büyümesinin sağlanmasıdır. Çocuklar evin içinde ebeveynlerinin tartışmalarına şahit olabilir fakat barışmalarına ve problemi çözdüklerine de şahit olmalıdır.

Böylece ilişkilerde problem çözme becerini yaşayarak öğrenme fırsatı bulmuş olur. Bazen çiftlerde boşanmak da çözümün bir parçasıdır. Bu nedenle çocuğun bunu yaşaması da her zaman olumsuz davranışlarla sonuçlanmaz.

Çocuğu uzun vadede asıl etkileyen ebeveynleriyle kurduğu ilişkinin bozulmasıdır. Bunun dışında çocuklar değişikliklere uyum sağlamakta yetişkinlerden daha başarılıdırlar.

 

Önceki BlogÇocuklar için Felsefe (P4C) Nedir? P4C Nasıl Uygulanır?
Sonraki BlogKardeş Kıskançlığı

Bostanlı Psikoloji Merkezi

BOSTANLI PSİKOLOJİ MERKEZİ

İzmir Bostanlı Psikoloji ve Psikodrama Merkezi, bünyesinde çocuk, ergen, yetişkin ve çift psikoterapi hizmetinin yanında, yetişkin ve çocuk psikodrama grup çalışmaları, Çocuklar için Felsefe (P4C) atölyelerini ve nörogelişimsel yoga çalışmalarını da barındıran çok yönlü bir merkezdir. Tüm çalışmalar alanında uzman kişiler tarafından yürütülmektedir.

 

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Telif Hakkı © 2024 Bostanlı Psikoloji Merkezi. Tüm hakları saklıdır. | Powered by MMA

Son Güncelleme Tarihi: 08-11-2024 16:18:12