Ayrılık Anksiyetesi
Ayrılık Anksiyetesi Nedir?
Ayrılık, dünyada herkesin deneyimlediği normal bir yaşam olayıdır. Fakat bununla birlikte biliyoruz ki, ayrılık doğal bir durum olsa da insanlara olan etkisi oldukça yoğun olabilmektedir. En kısa tabiri ile ayrılık, hayatımızda olan biri ya da bir şey ile yollarımızın ayrılması ve o nesnenin hayatımızdan çıkmasıdır.
Ayrılık Anksiyetesi Belirtileri
Ayrılık anksiyetesi ise; kişinin sevdiği biri ya da bir şeyden veya sevdiği bir ortamdan ayrılma korkusu ve endişesidir. Bu hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen bir durumdur. Hayatımızdaki bir kişiye, yere, ortama veya eşyaya karşı bir bağlılık geliştirdiysek, onun hayatımızdan çıkması ihtimaline karşı da bir kaygı hissedebiliriz.
- Eğer ayrılık durumunu düşünmek bile yoğun endişe yaratıyorsa,
- Mide bulantısı, baş ağrısı, titreme, terleme gibi fiziksel belirtilerden bazılarını görülmeye başlıyorsa,
- Uyku düzeninde bazı problemler oluştuysa,
- Ayrılmadan kaçınmak için oluşan bazı işlevsel olmayan davranışlar varsa,
- Ayrılık anksiyetesinden bahsedebiliriz demektir.
Ayrılık anksiyetesini gözlemlediğimiz birçok farklı durum olabilir. Bu durumu çocukluk döneminde en çok okula yeni başlayan çocuklarda ailelerinden ayrılmada yaşadıkları zorluklarda gözlemleriz. Boşanma durumlarında çocuklar ve yetişkinler bu durumu yoğun şekilde yaşayabilirler. Geçmişte travmatik ayrılık deneyimleri olanlar yetişkinlik döneminde bunu daha yoğun olarak yaşayabilir. Yeni bir eve taşınma, yeni bir işe başlama, yeni bir okula başlama gibi durumlar ayrılık anksiyetesini tetikleyebilir.
Ayrılık anksiyetesini yoğun yaşayan kişilerin zihninde genellikle bu ayrılıkla -bunun duygusal yoğunluğuyla- baş edemeyeceklerine inanmaları yatar. Hayatın getirdiği ve getireceği yeniliklerle araları iyi değildir ve bu yeniliklerdeki kendilerine iyi geleni görmekte zorlanabilirler. Bu durumun birçok sebebi olmakla beraber; genellikle ilk bakım veren (anne, baba, bakıcı vb.) ile kurulan ilişkinin güvenli olmamasıyla da ilgili olabilir.Hayatın geneline karşı temelde bir güvensizlik hakimse, “elimde olan ve yaşamayı bildiğim, tanıdık olan ile -bana artık iyi gelmiyorsa da- yaşamaya devam edeyim” düşüncesi oluşabilir. Bu her zaman zihinde bu kadar berrak şekilde değildir, bilinçdışı bir şekilde kişiler genelde seçimlerini bu düşünce çerçevesinde yaparlar. Fakat her ayrılık kişinin kendi kontrolünde değildir ve bunu bilmek, bunun üzerine düşünmek bile kişilerde yoğun kaygı uyandırmaya başlar.
Ayrılık Anksiyetesi Sonuçları
Ayrılık anksiyetesi yoğun olarak gözlemlendiğinde müdahale edilmez ve görmezden gelinirse panik bozukluk, kaygı bozukluğu gibi çeşitli psikolojik rahatsızlık şeklinde kendini göstermeye başlayabilir.
Bu durum da kişilerin yaşam kalitelerini, iş performanslarını, ikili ve çoklu ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve sosyal izolasyona, bazı fiziksel rahatsızlıklara kadar gidebilmektedir.
- Ayrılık anksiyetesi yaşayan kişilere öneriler;
- Terapiye başlamak, bir uzmandan destek almak oldukça önemlidir.
- Bazı durumlarda psikiyatri desteği ile ilaç kullanmak gerekebilir.
- Stres yönetimini öğrenmek, yoga / meditasyon egzersiz gibi fiziksel aktiviteler .
- Ayrılığın doğal sürecini kabullenerek, bu olaydan doğan tüm duygu ve düşüncelerle kendi süreciniz üzerine yoğunlaşmak, uzun vadede iyi gelecek durumlardan biridir.